10 przysmaków w kuchni irlandzkiej, o których być może nigdy nie słyszeliście

Irish Food – źródło: irishcentral.com

1 grudnia ruszył Projekt Zimowy Klubu Polki na Obczyźnie. Tematem są: Dziwne/ciekawe zwyczaje kulinarne w naszych krajach. Przez grudzień i styczeń na blogach klubowiczek pojawiają się wpisy w ramach projektu, wczoraj o zwyczajach w Turcji pisała Paulina Muszyńska z bloga muchawsieci.com a jutro zapraszam na blog czekolada-z-farszem.blogspot.ie do Anny M-a z Wietnamu.

Z przyjemnością biorę udział w tym projekcie i powracam po sporej przerwie na blogu z postem o dziesięciu przysmakach w kuchni irlandzkiej, o których być może nigdy nie słyszeliście. A wszystkie wpisy z Zimowego Projektu Klubu Polki na Obczyźnie znajdziecie TUTAJ

Tytułem wstępu krótka charakterystyka kuchni irlandzkiej

Irlandia słynie na świecie ze swojej whisky i kawy po irlandzku, ale nie jest krajem, który kojarzy się z wybitnie finezyjną kuchnią.

Dania kuchni irlandzkiej są proste i pożywne, a najbardziej typowe to potrawy przygotowywane z ziemniaków. Każdy słyszał o Fish and chips (ryba w cieście i frytki polane octem) – daniu które jest niemalże symbolem kulinarnym tej pięknej wyspy.

Fish and chips – źródło: irishcentral.com

Wśród dań ziemniaczanych warto spróbować Champ – czyli tłuczone ziemniaki podsmażane na maśle z cebulką.

Champ – źródło: eatsmarter.de

Kolejnym szybkim i pożywnym daniem jest Boxty, który przypomina nieco kebaba. Jest to ziemniaczany placek, w który zawija się kawałki wołowiny, surówek, a wszystko polane jest sosami.

Boxty – źródło: closetcooking.com

Z ziemniaków przyrządza się również Colcannon, czyli puree ziemniaczane wymieszane z kapustą  – potrawa ta jest daniem tradycyjnie spożywanym podczas Halloween.

Colcannon – źródło: irishcentral.com

Irlandia to także kraj baraniny i steku, słynących ze swojej znakomitej jakości, dlatego w kuchni irlandzkiej ważne miejsce zajmują różnego rodzaje gulasze i potrawy z baraniny i wołowiny z warzywami. Najbardziej znanym jest Irish stew, czyli gulasz z baraniny lub jagnięciny z duszonymi ziemniakami i cebulą, czasami z marchewką – zależy od regionu.

Irish stew – źródło: irishcentral.com

W Dublinie najsłynniejsze jest Coddle, czyli potrawka z grubo pokrojonej kiełbasy i boczku, ziemniaków pokrojonych w plastry i cebuli.

Coddle – źródło: simplyscratch.com

Znaną potrawą jest także  Shepherd’s Pie – czyli swojego rodzaju zapiekanka pasterska z mielonego mięsa i ziemniaków.

Shepherd’s Pie – źródło: irishcentral.com

Poza tym steki i burgery z irlandzkiej wołowiny są wszechobecne w Irlandii, tak jak w Polsce kotlety schabowe.

Irlandia jest wyspą, dlatego w jej tradycyjnej kuchni jest również duża obfitość ryb i owoców morza, zwłaszcza krewetki czy kraby podawane z czosnkiem oraz ryby, tj. makrela, dorsz czy sola. Najbardziej znane i popularne irlandzkie danie z ryb i owoców morza to  Seafood chowder – jest to gęsta zupa z morskimi przysmakami plus warzywa i śmietana. Sycąca i lekka jednocześnie.

Seafood chowder – źródło: irishcentral.com

Jeśli zapytamy Irlandczyka z jaką potrawą kojarzy mu się jego kraj, zdecydowanie zacznie swoją wypowiedź od słynnego tradycyjnego irlandzkiego śniadania – Full Irish Breakfast. W jego skład wchodzi smażony bekon, jajka sadzone, kiełbasa, biały lub czarny pudding (rodzaj kaszanki), pieczarki, do tego ciemny lub sodowy chleb, a także fasolka w sosie pomidorowym.

Full Irish Breakfast – źródło: irishcentral.com

W kuchni irlandzkiej używa się też dużo chleba. Popularnością cieszy się chleb razowy i biały chleb sodowy. Soda Bread, czyli chleb sodowy.

Soda Bread – źródło: irishcentral.com

Wśród nabiału Irlandczycy preferują sery. Takie marki serów jak Gubbeen i Cashel Blue są dobrze znane nie tylko w Europie. W Irlandii produkuje się ser cheddar, na farmach położonych w centrum kraju.

Jako przekąskę często serwuje się słodki chlebek wypełniony bakaliami zwany Barmbrack Cake lub Irish Tea Bread.

Barmbrack Cake – źródło: irishcentral.com

Natomiast desery przypominają te angielskie. Popularne są więc wszelkiego rodzaju puddingi oraz owoce na ciepło pod kruszonką. A wszystko oczywiście można popić irlandzkim guinnessem lub kawą po irlandzku.

Ze względu na prosty charakter oraz wiele podobieństw kuchni irlandzkiej do kuchni polskiej ciężko jest znaleźć w niej jakieś zadziwiające połączenia smakowe ale są różne mało znane przysmaki w kuchni irlandzkiej, warte polecenia, które nie kojarzą się w sposób oczywisty z Irlandią, o których pewnie nie wszyscy słyszeli i o nich to właśnie przygotowałam dzisiejszy wpis.

10 przysmaków w kuchni irlandzkiej, o których być może nigdy nie słyszeliście:

1. Fraughans

Fraughans lub bilberries – tak Irlandczycy nazywają dzikie jagody. Są to owoce mniejsze niż borówki, ale o bardziej wyrazistym  smaku, są czarnofioletowe, ich miąższ jest czerwony lub fioletowy i silnie barwiący. W Irlandii owoc ten jest znany jako fraughan (od irlandzkiego fraochán) i tradycyjnie był zbierany w ostatnią niedzielę lipca, znaną jako „Fraughan Sunday”, z okazji Festiwalu Lughnasa, od czasów przedchrześcijańskich aż do początku 1940 roku. Wraz z odrodzeniem zainteresowania lokalną, także tą dziką żywnością, odkryciem wartości zdrowotnych tych owoców oraz zamiłowaniem Irlandczyków do świętowania, festiwal ten powoli próbuje odzyskać dawną świetność. Owoce mogą być spożywane na surowo lub gotowane, dodawane do różnych ciast, tart, deserów, przetworów i napojów, wódek smakowych, suszone lub kandyzowane.

źródło: thewildgeese.irish

2. Kassler

Międzykulturowe danie. Kassler w kuchni niemieckiej to nazwa nadana solonym, zapeklowanym i lekko podwędzonym, dużym kawałkom mięsa wieprzowego, które może być podawane na zimno lub gorąco. Polędwiczki wieprzowe są najczęściej używanymi kawałkami choć mogą być również wykorzystywane żeberka, łopatki, karczek lub boczek. Mięso to często podawane jest z kapustą i ziemniakami, a tłuczone, gotowane ziemniaki z jarmużem lub kapustą, znane w Irlandii są jako Colcannon. Dlatego danie jest połączeniem kuchni niemieckiej i irlandzkiej.

Kassler – źródło: SBCfood.com

3. Kipper

Kipper przygotowany jest z dobrych gatunkowo, świeżych śledzi. Są to całe śledzie rozpłatane wzdłuż, podzielone na pół od głowy do ogona i wypatroszone, solone lub marynowane, a następnie wędzone – proces znany jest jako „kippering”. Co charakterystyczne śledzie te są rozłożone na płasko grzbietem do góry. W Irlandii są one często spożywane na śniadanie.

Kipper – źródło: irishcentral.com

4. Mead

Napój alkoholowy wykonany ze sfermentowanego miodu z wodą, z dodatkiem różnych owoców, przypraw, ziaren lub chmielu. Zawartość alkoholu od około 8% do 20%. Cechą charakterystyczną jest to, że większość fermentacji napoju pochodzi od miodu. Napój może być gazowany lub naturalnie musujący, półsłodki lub słodki. Irlandzki Mead jest wykonany z czystego miodu, winorośli, owoców i naturalnych ziół i często ofiarowywany jako prezent ślubny. W dawnych czasach miody pitne tradycyjnie pijane były przez narzeczone w czasie nocy przedślubnej, stąd dodatkowe uzasadnienie na termin miodowy. W Irlandii, nadal jest tradycja toastu weselnego lampką Mead. A najbardziej znany jest Bunratty Irish Mead wytwarzany w hrabstwie Clare.

Mead – źródło: examiner.com

5. Poitín

Tradycyjny irlandzki napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku destylacji, który określany jest jako irlandzki samogon. Z historycznych względów ma nie najlepszą reputację, i od 1661 do 1997 z uwagi na kwestie podatkowe jego produkcja była nielegalna. Słowo Poitín pochodzi z języka irlandzkiego od słowa „pota” i oznacza mały garnek, przy pomocy którego przeprowadzano destylację. Jako źródło ciepła stosowano torf. Surowcami do produkcji Poitín są takie składniki jak zboża, melasa, burak cukrowy, serwatka i ziemniaki, które przynajmniej w 50% muszą pochodzić z Irlandii. Nazwa Poitín/Poteen została zalegalizowana na irlandzkim rynku w 1997, a od 2008 jest to chronione oznaczenie geograficzne przyznane przez Parlament Europejski i Radę Unii Europejskiej. Współcześnie Poitín zawiera co najmniej 40% alkoholu (objętościowo), a niektóre wersje nawet 90%.

Poitín – źródło: wikipedia.org

6. Porter Cake

Wilgotne ciasto z suszonymi owocami i dodatkiem ciemnego irlandzkiego piwa. Porter Cake przypomina z wyglądu keks ale smakuje inaczej nie jest tak słodkie i ma w sobie specyficzny posmak palonego jęczmienia i piwa. Do tradycyjnego irlandzkiego ciasta Porter Cake, używa się Guinness, Beamish lub Murphy. Przygotowuje się je na kilka dni wcześniej i przechowuje przez około tydzień w szczelnym opakowaniu. Jest to idealny wypiek na uczczenie Dnia Świętego Patryka.

Porter Cake – źródło: frugalfeeding.com

7. Rowan berries

Jadalne owoce jarzębiny, z których przygotowuje się dżemy, konfitury,  sosy, galaretki i marynaty. Chociaż słowo „owoce” może nie wydawać się poprawne ponieważ jagody jarzębiny spożywane świeże są super gorzkie i niejadalne. Owoce jarzębiny można spożywać dopiero po obróbce termicznej. Natomiast po przemrożeniu lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku tzw. blanszowanie – tracą trujące właściwości i gorzki smak. Marynowane, suszone, gotowane i smażone stanowią doskonały dodatek do mięs. Oprócz tego jarzębina jest ważną rośliną leczniczą i już w mitologii irlandzkiej jagody jarzębiny miały uznaną wartość odżywczą i stanowiły pożywienie bogów.

Rowan berries – źródło: foragerchef.com

8. Sloes

Owoce tarniny w kuchni irlandzkiej są cenione i wykorzystywane do produkcji przetworów, jak dżemy, konfitury czy galaretki oraz do produkcji nalewek zwanych Sloe Gin – czyli nalewka z tarniny. Przetworom nadają delikatny aromat i pikantny smak.

Sloes – źródło: jamieoliver.com

9. Soda Farl

Soda Bread czyi Chleb sodowy to najbardziej charakterystyczne dla kuchni irlandzkiej, choć popularne także w innych krajach pieczywo, wypiekane z mąki z dodatkiem sody i maślanki. Na terenie Irlandii popularne są różne wersje tego chleba; pieczywo może być wykonane z razowej lub białej mąki. Farl to podpłomyk sodowy a irlandzki Soda Farl to płaski wykonany z białej mąki pszennej z wodą sodową i maślanką, chleb sodowy, ukształtowany w okrąg, pokrojony na trójkątne ćwiartki i smażony na patelni. Szybkie i łatwe do wykonania, Soda Farls mogą być spożywane z masłem i dżemem, wraz z filiżanką gorącej herbaty jako część Full Irish Breakfast.

Soda Farl – źródło: tarasmulticulturaltable.com

10. Yallaman

Yellaman lub Yellowman są to słodycze o teksturze toffi i o strukturze plastra miodu, wytwarzane w blokach. Słodycze te są specjalnością Ballycastle w hrabstwie Antrim. Yellowman muszą być ogrzane do wysokiej temperatury aby uzyskać złoty syrop cukrowy i mieszane aż do osiągnięcia 300 ° C – temperatura, przy której gotowany cukier staje się kruchy po ochłodzeniu.  Składniki Yellowman to głównie brązowy cukier, złoty syrop, masło, ocet i soda oczyszczona, ale istnieje wiele różnych lokalnych receptur. Yallaman sprzedawane są głównie na targach i rynkach.

Yallaman – źródło: seriouseats.com

Co myślicie o irlandzkiej kuchni? Znaliście? słyszeliście wcześniej o którymś z w/w dziesięciu przysmaków? Którego z nich mielibyście ochotę spróbować?

The following two tabs change content below.
Mycarlow.blog.pl powstał w drugim miesiącu mojego pobytu w Irlandii, a dokładnie 18 marca 2014 roku. Jest moją pamiątką z pobytu oraz przewodnikiem po Hrabstwie Carlow. Na blogu możecie wspólnie ze mną poznawać Irlandię, opisuję życie, kulturę, kuchnię, tradycje, atrakcje turystyczne, święta i wydarzenia.

9 przemyśleń na temat “10 przysmaków w kuchni irlandzkiej, o których być może nigdy nie słyszeliście”

  1. ~Sylwia pisze:

    Shepards pie bardzo lubię. Po 7 latach mieszkania w Irlandii pare z tych potraw pamietam ale nie próbowałam chyba nic poza właśnie wyżej wspomnianym.

    1. ~Sylwia pisze:

      Ah i oczywiście te wszystkie chleby sodowe czy do herbaty tez próbowane i Irish breakfast a reszta to gdzieś tam się widziało słyszało itd

    2. A ja prawie po 3 latach pobytu musiałam przejść na dietę bo za dużo Chips jako dodatek do wszystkiego :D

      1. ~Sylwia pisze:

        Oj usuń mój ostatni komentarz bo pokazało mi ze duplikat i ze nie opublikuje się a tu jednak jest. Z octem raz spróbowałam. Niestety na głodniaka. Cała paczka chipsów w koszu wyładowała i żałowałam ze nie wzięłam czegoś innego. Akurat wracałam po długim dniu pracy nic dookoła nie było czynne oprócz małego spara a ja wzięłam nie te chipsy co bym chciała :)

        1. Właśnie chipsów octowych to ogromy wybór, a np paprykowe ciężko spotkać – jedynie w polskim sklepie ;)

  2. ~lewelina pisze:

    Ja osobiscie pieke I gotuje irlandzie przysmaki I dzieci moje je bardzo lubia. A soda farl jest super jak nasze placki na sodzie yumm

  3. ~Anna M-a pisze:

    Brzmi pysznie :) najbardziej ten mead, napiłabym się :)

  4. Dla mnie najwiekszym odkryciem w Irlandii byl bialy pudding. Pycha!

    1. Ja pierwszy raz w życiu jadłam pudding w Irlandii ale ten słodki, w zeszłym roku na Boże Narodzenie – Christmas Pudding, też pycha :)

Odpowiedz na „Gosia (MyCarlow)Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>