Mince Pies – ciasteczka, które zapewnią szczęście w Nowym Roku

Największe moje tegoroczne odkrycie wśród świątecznych wypieków to Mince Pies czyli niezwykle popularne w Irlandii babeczki z kruchego ciasta z nadzieniem zwanym mincemeat, które stanowi słodką mieszankę suszonych owoców i przypraw (m.in. cynamon, goździki i gałka muszkatołowa), nasączonych rumem lub brandy. Charakterystyczne jest ich wykończenie gwiazdką wyciętą z ciasta, która ma symbolizować gwiazdę prowadzącą Trzech Króli, a zawarte przyprawy takie jak gałka muszkatołowa, cynamon lub goździki to pamiątka darów ofiarowanych przez Trzech Króli. Dodatkowo Mince Pie są posypywane białym jak śnieg cukrem pudrem. Nie tylko pachną i smakują wyśmienicie, ale też pięknie prezentują się na świątecznym stole.

Historia powstania Mince Pie

Mince Pies  podobnie jak Christmas Pudding o którym pisałam tutaj to niezbędny deser na świątecznym stole w całej Wielkiej Brytanii i Irlandii. Ich nazwa pochodzi z czasów, gdy nadzienie do nich przygotowywano z mieszaniny siekanego łoju, jagnięciny lub baraniny i suszonych owoców.

Przepis najprawdopodobniej przywędrował do Anglii w XIII wieku z Bliskiego Wschodu wraz z rycerzami wracającymi z wypraw krzyżowych. Mince Pies, zwane inaczej Mincemeat, miały wtedy formę dużego placka wypełnionego różnorakimi mięsiwami z dodatkiem bakalii, cukru i korzennych przypraw. Jadane były szczególnie zimą, do czasu kiedy Król Henryk VIII zażyczył sobie, by były obecne na  jego Świątecznym stole. Od tamtej pory zaczęto kojarzyć je jako bożonarodzeniowe danie. Danie, a nie deser, bo składem przypominały raczej paszteciki niż słodkie babeczki. W takiej formie przepis przetrwał aż do epoki wiktoriańskiej, czyli do końca XIX wieku. Od tego czasu ilość mięsa stopniowo się zmniejszała i z pasztecików przekształciły się w kruche ciasteczka z owocowo-korzennym nadzieniem oraz charakterystyczną gwiazdeczką na górze. Dzisiaj babeczki wypełnia się po prostu bakaliami: rodzynkami, suszonymi owocami i orzechami i nie dodaje się już zwierzęcego tłuszczu.

12 dni + 12 Mince Pies = 12 pomyślnych miesięcy w Nowym Roku!

Istnieje tradycja według której każdy kto chce zapewnić sobie szczęście i pomyślność w nadchodzącym Nowym Roku powinien zjeść choć jedno Mince Pie każdego dnia pomiędzy Bożym Narodzeniem a Little Christmas.

Little Christmas (dosł. „Małe Boże Narodzenie”) to jedno ze zwyczajowych irlandzkich określeń obchodzonego 6 stycznia Święta Trzech Króli, które tradycyjnie kończy w Irlandii dwunastodniowy okres świąt Bożego Narodzenia.

Przed zjedzeniem pierwszego Mince Pie powinno się wypowiedzieć życzenie :)

Moje Mince Pies

W Irlandii w okresie świąt Bożego Narodzenia Mince Pies królują w sklepach, restauracjach i na świątecznych jarmarkach. Moje Mince Pies z irlandzkiej firmy Granny Mac`s kupiłam w Little Irish Shop w Carlow. Bezglutenowe, pyszne na zimno, a lekko podgrzane jeszcze pyszniejsze. Bakaliowa masa jest bardzo (może aż za bardzo) słodka więc zjedzenie takiego jednego ciasteczka jest w zupełności wystarczające.

Mince Pies z Granny Mac`s

Mince Pies

Mince Pies

Mince Pie

Mince Pies

Mince Pies

Zachęcam do upieczenia własnych Mince Pie według przepisu Nigelli Lowson. Można użyć gotowego nadzienia, sprzedawanego w słoikach.

Przepis na Mince Pies (źródło nigellalowson.pl)

Składniki na 36 sztuk:

  • 240g mąki
  • 60g margaryny do pieczenia
  • 60g zimnego masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • ok. 350g nadzienia mincemeat (w linku przepis Nigelli na nadzienie mincemeat)
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przyrządzenia:

Wyjmij blachę do pieczenia minimuffinek, każde wgłębienie o średnicy 4,5 cm, wraz z 5,5 cm żłobkowaną okrągłą foremką do wycinania ciastek i 4 cm foremkę w kształcie gwiazdki. Odmierz mąkę do płytkiego naczynia, nałóż łyżeczką małe kawałki margaryny oraz masło pokrojone w małą kostkę, wstrząśnij, by wszystko obtoczyć w mące i wstaw do zamrażarki na 20 minut. Wszystko po to, żeby ciasto było później kruche i delikatne. Wymieszaj w osobnej misce sok z pomarańczy z solą, przykryj i wstaw do lodówki, żeby się schłodził.

Po 20 minutach przełóż mąkę i tłuszcz do malaksera i posiekaj na kupkę jasnożółtych grudek. Wlej posolony sok z pomarańczy przez otwór w pokrywie i włącz malakser kilka razy w trybie pulsacyjnym, aż grudki się zlepią. Trzeba zakończyć miksowanie tuż przed pełnym zmieszaniem ciasta na gładką masę (nawet jeśli pozostanie trochę soku). Jeśli jednak cały sok zostanie wchłonięty i potrzeba więcej płynu, dolej trochę lodowatej wody.

Jeśli wolisz używać wolno stojącego miksera, wymieszaj mąkę z oboma rodzajami tłuszczu mieszadłem łopatkowym i wstaw w misce na 20 minut do zamrażarki. Dodaj sok, jak opisałam wcześniej. Często się zdarza, że ciasto potrzebuje więcej płynu, jeśli używam miksera zamiast malaksera.

Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć. Uformuj z niego 3 dyski (babeczki zrobisz na trzy raty, chyba, że masz dostateczną ilość foremek, żeby upiec wszystkie 36 naraz.) Zawiń każdy dysk ciasta w folię i wstaw do lodówki na 20 minut, by odpoczęło. Rozgrzej piekarnik do 220 C. Rozwałkuj kolejno placki tak cienki, jak tylko się da, ale bez przesady; innym słowem, ciasto ma być delikatne, ale na tyle solidne, by utrzymało gęste nadzienie. Jest to mało wymagająca procedura, wałkuj i łataj ciasto, jeśli trzeba. Z każdego rozwałkowanego płata ciasta wytnij krążki nieco większe niż średnica zagłębienia foremki; używam do tego okrągłej foremki do wycinania ciastek. Ostrożnie wylep krążkami foremki i nałóż łyżeczką porcje nadzienia.

Wytnij gwiazdki odpowiednią foremką, rozwałkowując ponownie pozostałe skrawki ciasta i poukładaj je delikatnie na babeczkach. Wstaw mince pies do piekarnika i piecz 10−15 minut; pilnując ich, bo nie wymagają długiego pieczenia, a piekarniki różnie grzeją. Wyjmij blachę z piekarnika, od razu powyciągaj babeczki i ostudź blachę przed ponownym wypełnieniem. Powtarzaj procedurę do zużycia całego ciasta. Posyp babeczki cukrem pudrem, przesiewając do przez sito.

Przy wcześniejszym przygotowaniu: Upiecz babeczki do tygodnia wcześniej i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w hermetycznym pojemniku, ułożone warstwami przedzielonymi arkuszami pergaminu. Wstaw je do ciepłego piekarnika na 3−4 minuty przed podaniem i oprósz cukrem pudrem.

Przy mrożeniu: Upiecz babeczki i zapakuj tak jak podano wyżej. Przechowuj do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce przez noc i odgrzewaj jak wyżej.

Uwagi: Niech was nie przeraża długość tego przepisu, przygotowanie babeczek jest naprawdę proste i nie skomplikowane. Z 2 porcji przygotowanego ciasta udało mi się upiec 3 blachy po 12 babeczek. Ponieważ nie posiadam w swojej kuchni formy do mini muffinek, do wykonania babeczek użyłam tej tradycyjnej wielkości. Babeczki za miast na jeden kęs były na dwa :) Jeśli nie macie ochoty na przygotowanie tradycyjnego nadzienia, które jest w przepisie, polecam użycie gotowej masy makowej, ja właśnie tak zrobiłam. Tym samym jeszcze bardziej skrócicie czas przygotowania babeczek.

Mince Pies można przygotować także na Sylwestra.

Smacznego oraz Szczęśliwego Nowego Roku!

Mince Pies

Portal Onet.pl wyróżnił ten wpis na swojej stronie głównej.

Strona portalu Onet.pl

The following two tabs change content below.
Mycarlow.blog.pl powstał w drugim miesiącu mojego pobytu w Irlandii, a dokładnie 18 marca 2014 roku. Jest moją pamiątką z pobytu oraz przewodnikiem po Hrabstwie Carlow. Na blogu możecie wspólnie ze mną poznawać Irlandię, opisuję życie, kulturę, kuchnię, tradycje, atrakcje turystyczne, święta i wydarzenia.

29 przemyśleń na temat “Mince Pies – ciasteczka, które zapewnią szczęście w Nowym Roku”

  1. Fajnie jest się dowiedzieć czegoś nowego. Nie miałam pojęcia o takich ciasteczkach :)

    1. super post.
      Bardzo ciekawe informacje.
      Duża dawka wiedzy i piękne zdjęcia.
      :)
      Ciekawe, że takie ciasteczka były kiedyś nadziewane łojem.
      Dzięki za przepis.
      Zrobię na pewno.
      Zaciekawiłaś mnie bardzo swoim opisem i historią tych ciastek.

      Pozdrawiam
      i zapraszam na szklaneczkę domowego koktajlu – specjalnie zaprojektowany dla super modelek świata
      http://odchudzaniejestproste.pl/zielony-koktajl-super-modelek-odchudza-i-oczyszcza/
      będzie jak w sam raz po świątecznym jedzeniu :)

      1. ~Obżarciuch pisze:

        ciasteczka prezentują się znakomicie :) zapraszam do mnie na piwoszki
        http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/01/piwoszki.html

          1. Brzmi apetycznie:) Od siebie polecam ciastka jaglane:

            http://kopalniasmaku.pl/przepisy/171-100154-ciastka_jaglane.html

            Pozdrowienia!

          2. ~Anna pisze:

            pyszne!!! ja polecam domowe wyroby z prostych przepisów np. sery, chleb, masło http://blog.winoiser.com

          3. ~mkr pisze:

            Pyszne ciasteczka, zapraszam na proste pączki z serka homo

            http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/01/proste-paczki-z-serka-homogenizowanego.html

            pozdrawiam

    2. super post.
      Bardzo ciekawe informacje.
      Duża dawka wiedzy i piękne zdjęcia.
      :)
      Ciekawe, że takie ciasteczka były kiedyś nadziewane łojem.
      Dzięki za przepis.
      Zrobię na pewno.
      Zaciekawiłaś mnie bardzo swoim opisem i historią tych ciastek.

      Pozdrawiam
      Mam pytanie, czy te ciasteczka można dłużej przechowywać, czy one twardnieją z upływem dni ?

    3. ~EwaGotuje pisze:

      Pięknie wyglądają te ciasteczka. Mam na nie ochotę i spróbuję w weekend :-) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  2. Wyglądają mega apetycznie! Świetne zdjęcia :-)

  3. ~Blogabella pisze:

    Z opisu wnioskuję, że muszą smakować wspaniale. No i ładnie wyglądają.

  4. ~Ola pisze:

    Rozpływam się już po pierwszych zdaniach o składnikach nadzienia <3 robię w weekend! :D

  5. ~AniaGotuje pisze:

    Kuszące.. lubię nutę pomarańczy..

  6. no jeśli to zapewnia szczęście to chyba muszę zrobić!

  7. ~by asai pisze:

    Ale piękne <3

  8. Podratowałaś mnie tym przepisem, bo co roku właściwie robię to samo menu na Sylwestra. Sprawdzone, dobre, ale przyda się odmiana. Użyję tylko masy jabłkowej zamiast oryginalnej. Dziękuję za inspirację! :)

  9. Podobają mi się te ciasteczka :) Fajnie, że dałaś przepis :))) Skorzystam <3

  10. Muszą być wspaniałe! Wyglądają pycha :D

  11. Zawsze w swieta robie wlasne mince pie,wszyscy je lubia. Tym razem zawiozlam pudelko do tesciowej na swieta do Polski i juz obmysla sposob ich wykonania.

  12. ~Joanna O. pisze:

    Środek nocy to nie jest dobry moment na oglądanie takich pyszności

  13. ~blogierka pisze:

    O rany! Jak mi to smakowało w UK! Pamiętam ze mimo że ultra słodkie to kruche ciasto jakoś to niwelowało w wcinałam całe kupne opakowanie..Wiem-przeginka ;). Dzięki Twojemu blogowi wracaj mi fajne wspomnienia z Uk i aż chce się wrócić..Moze kiedyś :)

  14. ~Pat pisze:

    teraz zjadłabym takie ciasteczka

  15. Oj tak, jestem zdecydowana że te łakocie przynoszą szczęście :) Poproszę zapakować na wynos :)

    1. Aniu podaj adres a wyślę Ci kilka :)

  16. Smakowicie wyglądają te słodkie gwiazdeczki, aż chcę się spróbować tego przepisu w domu i poczuć smak Irlandii :)

  17. ~kasia pisze:

    Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

  18. ~MATT pisze:

    Ciasteczka prezentują się fenomenalnie i wyglądają obłędnie. Koniecznie muszę wypróbować przepis. Pozdrawiam! :)

  19. Bardzo ciekawe i pyszne ciasteczka. U mnie spróbuj babeczek maślanych z brzoskwinią
    http://bulkazchlebem.pl/babeczki-maslane-z-brzoskwinia/

  20. Muszę je koniecznie upiec! Wyglądają przepysznie, a przepis absolutnie oryginalny :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>