Bożonarodzeniowy przysmak w Irlandii: Christmas Pudding

 

Wpis znajduję się na nowym adresie bloga:


http://mycarlow.pl/bozonarodzeniowy-przysmak-w-irlandii-christmas-pudding/

The following two tabs change content below.
Mycarlow.blog.pl powstał w drugim miesiącu mojego pobytu w Irlandii, a dokładnie 18 marca 2014 roku. Jest moją pamiątką z pobytu oraz przewodnikiem po Hrabstwie Carlow. Na blogu możecie wspólnie ze mną poznawać Irlandię, opisuję życie, kulturę, kuchnię, tradycje, atrakcje turystyczne, święta i wydarzenia.

38 przemyśleń na temat “Bożonarodzeniowy przysmak w Irlandii: Christmas Pudding”

  1. ~Dola pisze:

    oj jakoś mnie nie kusi wygląd, ale smak jak najbardziej :)

    1. Pudding nie jest zbyt fotogeniczny :) a w smaku podobno bardzo, bardzo słodki ale to się przekonam 25 grudnia :)

        1. ~Rondel pisze:

          pewnie pyszny :) polecamy nasze przepisy na kutię
          http://ronddel.blogspot.com/search/?q=kutia+przepis

          1. Dziękuję brzmi pysznie :)

          2. Kutię moja mama robi najlepszą na świecie :)

        2. Dziękuję i też pozdrawiam :)

      1. ~Obżarciuch pisze:

        czego takiego jeszcze nie jadłam, ciekawe wygląda
        zapraszam do mnie na tradycyjną kutię
        http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/12/kutia.html

        pozdrawiam!

        1. Ja też jeszcze nie jadłam, a kutię bardzo lubię ale nie za dużo bo jest strasznie słodka.

    2. Dokładnie! Wygląd nie zachęca, ale składniki jak najbardziej :-)

      1. Często bywa tak że coś co niespecjalnie ładnie wygląda – smakuje wyśmienicie :)

  2. Fotogeniczny faktycznie nie jest, ale pewnie słodki i smaczny :)

  3. Nigdy nie jadłam takiego cuda :) ale na pewno jest super słodki…

    1. Nie mogę się doczekać ale spróbuję go dopiero w pierwszy dzień Świąt :)

  4. Bardzo lubię – kupuję co roku na Wigilię, co prawda brytyjski, bo w M&S, ale w Polsce wielkiego wyboru nie ma :P

    1. To świetnie :) Pewnie nie ma różnicy między brytyjskim a irlandzkim ale Ja cieszę się że kupiłam z lokalnej firmy z Carlow.

      1. Myślę, że podobne są – wyglądają podobnie.
        Natomiast fajne jest to, że M&S ma też wersję bezglutenową (takie mniejsze), dzięki czemu i bezglutenowcy mogą ich spróbować. :)

        1. Bezglutenowe też były :)

      2. Świetny wigilijny pomysł na pudding. Zagości na moim świątecznym stole. Polecam http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
        Wesołych Świąt Kochani

        1. Dziękuję i nawzajem – Wesołych Świąt :)

  5. ~zaniczka pisze:

    Dziękuję za wycieczkę, ale tyle godzin na przygotowanie? ojej :)

    1. nawet miesięcy, nie tylko godzin :)

  6. ~Joanna O. pisze:

    To taka nasza kutia… Moja mama nazywa kucia, bo nakuciane wszystkiego ;) Ja kutie bardzo lubię, choć na początku jakoś nie byłam przekonana. Podejrzewam, że i ten pudding by mi przypadł do gustu.

    1. Kutia u mnie była w postaci klusek z masą makową z rodzynkami, bardzo lubię, ale dużo nie da się zjeść bo bardzo słodka ;)

  7. ~Dotee pisze:

    Spróbowałabym, moim zdaniem wygląda pięknie i apetycznie :) Sama raczej nie będę robić, łój wołowy mnie odstraszył :D Myślisz, że można dać masło albo olej kokosowy? ;)
    Tak na marginesie cudownie byłoby być kiedyś na Wigilii z potrawami z różnych stron świata :)

    1. Niektóre przepisy podają że można użyć smalcu lub oleju roślinnego zamiast jak w oryginale łoju. Ja chciałam sama zrobić ale za późno się zorientowałam że taki pudding trzeba zacząć robić na kilka miesięcy przed Świętami :)
      12 potraw wigilijnych a każda z innego kraju to by było coś ;)

  8. ~vitafem pisze:

    Wygląda bardzo ciekawie i chyba przez to chciałabym kiedyś spróbować. I przypuszczam,że zapach jest nieziemski. :)

    1. Tak pięknie pachnie, cynamonem, goździkami – tym z czym kojarzą się Święta :)

  9. A mi się taki wygląd bardzo podoba! Chętnie bym spróbowała takiego puddingu :)

    1. Agnieszko to zapraszam do mnie na pudding :)

  10. ~tss pisze:

    Ciekawa historia jak i przepis :) Polecam pieniki migdałowe – http://www.stachurska.eu/?p=10553 .

    1. Przepis od Nigelli Lowson :)

  11. ~Dagmara pisze:

    Faktycznie na modela się nie nadaje ;) Nigdy nie próbowałam, a szkoda bo brzmi apetycznie. Ja od lat jestem wierna śląskiemu specjałowi jakim jest moczka :)

    1. A ja nigdy nie słyszałam o moczce :)

  12. ~AniaGotuje pisze:

    A to ciekawostka.. nie znałam!

    1. Ja wcześniej też nie :)

  13. O ciekawy przepis ;) Kolejny pomysł na potrawę wigilijną :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>