Pancake Tuesday

Dziś Dzień Naleśnika, Pancake Tuesday, czyli „Tłusty Wtorek”!

Wtorek poprzedzający Środę Popielcową (Ash Wednesday) to w Irlandii Pancake Teusday (Shrove Day). Nazwa Shrove Day pochodzi od „shrove, shrive”, czyli spowiedzi, która odbywała się w ten dzień.

Pancake Day jest to odpowiednik naszych Ostatków, tego dnia Polacy objadają się pączkami a Irlandczycy naleśnikami pod każdą postacią. Te naleśniki są symbolem dawnej tradycji, nakazującej zużyć wszystkie resztki przed Wielkim Postem, dlatego bywają nadziewane najrozmaitszymi farszami: dżemem, serem, szpinakiem, mięsem, polewane rozmaitymi sosami, z bitą śmietaną, czekoladą. Słodkie, słone, kwaśne – co kto woli.

Jednym ze zwyczajów związanych z Dniem Naleśnika są wyścigi z patelniami. Jak „wieść niesie”, pewna gospodyni, bardzo zajęta smażeniem naleśników tego dnia, w obawie, że spóźni się na mszę do kościoła, tak się spieszyła, że pobiegła do kościoła z patelnią ze smażącym się na niej naleśnikiem.

Stąd wziął się zwyczaj wyścigów z patelniami, które i dzisiaj odbywają się na ulicach wielu miast i wsi Irlandii. Uczestnik wyścigu musi też podrzucić  naleśnik kilkakrotnie  podczas biegu.

Naleśniki to chyba jedna z najłatwiejszych do przygotowania potraw, te irlandzkie bywają podobne  do  przygotowywanych  u nas – duże i dość cienkie, ale serwuje się też grubsze przypominające nasze omlety. Przepisów na ciasto naleśnikowe jest tyle ile gospodyń.

Mój sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe:

2  szklanki mąki, 2 szklanki wody mineralnej gazowanej, ok. ½ szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżki oleju (po to by już nie lać tłuszczu na patelnię), szczypta soli.

Jajka ubić z odrobiną soli, dodać olej, mąkę, wodę i mleko, dokładnie wymieszać, sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, jeśli jest zbyt gęste – dodać jeszcze troszkę wody. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni, którą tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika smarujemy delikatnie olejem.

Nasmażyć naleśników – polewać i posypywać czym kto ma ochotę.

Pancakes polane słodkim syropem i posypane malinami i jagodami

Pancakes polane słodkim syropem i posypane malinami i jagodami

Pancakes polane słodkim syropem i posypane malinami i jagodami

Pancakes z bananami polane słodkim syropem

Pancakes z bananami polane słodkim syropem

Tego dnia obżarstwo jest dozwolone, a nawet – wskazane, tradycja zobowiązuje, a że w Irlandii jest wielu Polaków, którzy być może, wolą jednak pączki, które u nas cieszą się powodzeniem nie tylko w Tłusty Czwartek ale i w Ostatki to specjalnie dla nich przepis na pyszne pączki, które długo zachowują świeżość.

PĄCZKI:

Składniki ciasta:

 1 kg maki,  10 żółtek jaj,  ½ szklanki cukru, ¾ kostki masła, 1 szklanka mleka, 10 dkg drożdży, 2-3 łyżki spirytusu, lub rumu, szczypta soli

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ½  szklanki  ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru, odstawić  do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem, mąkę przesiać do miski, dodać ubite żółtka, sól, roztopiony tłuszcz, drożdże, resztę mleka, wyrobić ciasto aż będzie odstawać od ręki, pod koniec wyrabiania dodać spirytus, odstawić ciasto do wyrośnięcia.  Znacznie skrócimy to „wyrastanie „  wstawiając  miskę z ciastem przykrytym ściereczką  do zlewu z ciepłą wodą, w tych warunkach ciasto wyrośnie w czasie ok. 30 minut.

Podzielić wyrośnięte ciasto na 4 części, partiami wykładać na stolnicę, rozwałkować lekko na grubość palca,  wykrawać krążki, odkładać je na miękką lnianą ściereczkę do wyrośnięcia  w ciepłym miejscu.

W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz do smażenia (na 1 litr  oleju  rzepakowego 1 kostka smalcu), można dodać do tłuszczu 3 łyżki spirytusu. Tłuszcz rozgrzać do odpowiedniej temperatury, którą sprawdzimy np. wrzucając plasterek ziemniaka, jeśli od razu smaży się – temperatura jest właściwa, skręcamy ogień pod rondlem do minimum i zaczynamy smażyć nasze wyrośnięte krążki.

Po usmażeniu z obu stron, odkładamy je na papierowy ręcznik do osączenia z tłuszczu.

Usmażone pączki nadziewamy masą np. marmoladą, konfiturą z róży, dowolnymi  powidłami, najsmaczniejsze, jak dla mnie, są pączki z konfiturą z róży, można ją zmieszać z marmoladą. Do nadziewania używamy szprycy z długą końcówką, pozostawia ona niewielką dziurkę w pączku, ale jeśli uda nam się nadziać pączki kiedy  jeszcze są gorące to ta dziurka jest prawie niewidoczna, a zakryje ją  jeszcze przecież lukier. Ten sposób faszerowania pączków jest najprostszy, lepienie każdego pączka z nakładaniem marmolady jest bardzo pracochłonne i czasem  zdarza się, że konfitura wypłynie w trakcie smażenia.

Lukier:

1 szklankę cukru + ½ szklanki wody gotować „do nitki” (ok. 15 minut), zdjąć z ognia, dodać łyżkę soku z cytryny i zapach np. rumowy, ucierać  drewnianą łyżką do momentu aż lukier nieco zbieleje, ciepłym smarować pączki.

Na koniec: 3 łyżki cukru + 3 łyżki wody zagotować, dodać posiekaną skórkę pomarańczową, chwilkę podsmażyć, dekorować pączki.

SMACZNEGO!

Moje pączki wg przepisu

Pączki kupione w Tesco w Carlow

The following two tabs change content below.
Mycarlow.blog.pl powstał w drugim miesiącu mojego pobytu w Irlandii, a dokładnie 18 marca 2014 roku. Jest moją pamiątką z pobytu oraz przewodnikiem po Hrabstwie Carlow. Na blogu możecie wspólnie ze mną poznawać Irlandię, opisuję życie, kulturę, kuchnię, tradycje, atrakcje turystyczne, święta i wydarzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>