Makowe ciasto z czekoladą

Grudzień to czas świątecznych zakupów i przede wszystkich światecznych wypieków – polecam czytelnikom mojego bloga ciasto makowe z czekoladą – jako smaczną alternatywę dla pracochłonnych, tradycyjnych strucli makowych.

Ciasto nie zawiera maki, więc polecam je też osobom na dicie bezglutenowej.

Makowe ciasto z czekoladą

Składniki ciasta:

30 dkg maku mielonego (suchego),

8 jajek, 20 dkg masła,

10 dkg cukru pudru,

15 dkg cukru,

2 łyżeczki sodki, szczypta soli,

3 łyżki likieru np. amaretto,

olejek migdałowy,

ewentualnie rum – wg uznania,

2 łyżki miodu.

Składniki polewy:

tabliczka gorzkiej czekolady,

2 łyżki masła,

2 łyżki wody,

powidła  śliwkowe,  ewentualnie  dżem z czarnej  porzeczki – około 5 łyżek.

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, białka  ubić  z  cukrem,  połączyć  obie masy, dodać mak i pozostałe składniki – wymieszać.

Wylać masę do formy do pieczenia posmarowanej masłem i  posypanej  tartą bułką, wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 170 stopni.

Uwaga – w oryginalnym przepisie nie ma rodzynek, ale jeśli ktoś, tak jak ja, lubi mak z rodzynkami, to należy je dodać tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika wysypując je na wierzch. Jeśli rodzynki wymieszamy w całej  masie – wszystkie opadną na dno. Rodzynki najlepiej uprzednio sparzyć wrzątkiem a  po ostygnięciu – odcedzić na sicie.

Pieczemy ciasto ok. 45 minut, po 20 minutach przykrywamy wierzch folią aluminiową lub wyłączamy górną grzałkę piekarnika.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika i lekkim przestygnięciu – smarujemy wierzch powidłami a na powidłach rozprowadzamy masę z czekolady rozpuszczonej w maśle i wodzie.

Ciasto można też przekroić  i przełożyć powidłami, lub np. kremem kawowym lub czekoladowym.

życzę SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.
Mycarlow.blog.pl powstał w drugim miesiącu mojego pobytu w Irlandii, a dokładnie 18 marca 2014 roku. Jest moją pamiątką z pobytu oraz przewodnikiem po Hrabstwie Carlow. Na blogu możecie wspólnie ze mną poznawać Irlandię, opisuję życie, kulturę, kuchnię, tradycje, atrakcje turystyczne, święta i wydarzenia.

16 przemyśleń na temat “Makowe ciasto z czekoladą”

  1. ~Jenny pisze:

    Świetny pomysł na ciasto :) Nie jadłam jeszcze takiego.

    1. Dziękuję i polecam wypróbować przepis :)

  2. ~Katsunetka pisze:

    To coś dla mnie, bez ciasta ideał. A w ogóle ciekawie się złożyło, na jutro szykuję wpis o makowcu. Mój jednak gotowany i może być na śniadanie. :)

    1. Tak w końcu przepis dla osób na diecie bezglutenowej :) To wpadnę w takim razie jutro do ciebie zobaczyć twój makowiec :)

  3. ~justka b pisze:

    Bardzo dziękuję za przepis ;) świetna alternatywa przed struclą bronię się rękoma i nogami;)

    1. Bardzo mi miło że przepis się przyda. Moja mama zawsze na Święta robi kilka makowców co rzeczywiście daje pracę na kilka dni :)

  4. Uwielbiam mak i ciasta makowe. A połączenie z czekoladą musi być rewelacyjne.

    1. To zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

  5. Jeszcze nie jadłam podobnego ciasta, brzmi ciekawie :)

  6. ~Kasia pisze:

    W tym roku planuje coś upiec ;) zaglądne tu jeszcze.

  7. Ugryzłabym się w tego makowczyka… mniam!

  8. ~Fiorka pisze:

    Mnie ciasta z makiem kojarzą się tylko z pięknym czarnym uśmiechem, dlatego staram się ich unikać ze wszystkich sił :)

    1. Jest to istotnie ich duży minus :D

  9. ~Sylwia W. pisze:

    Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych ciast z makiem :)

  10. ~Czapla pisze:

    Ciekawa odmiana. Takie ciasto bez ciasta :D

  11. Ale pysznie wygląda! I jak tu nie lubić czekoladowych wypieków???:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>