Pyszna szarlotka z kruchym ciastem

Szarlotka mojej mamy jest – najlepsza na świecie!, mam nadzieję, że czytelnikom mojego bloga także będzie smakowała, serdecznie polecam i życzę SMACZNEGO!

Szarlotka z kruchym ciastem

Składniki ciasta:

1 kg mąki;

60 dkg masła extra;

3 żółtka;

3/4 szklanki cukru pudru;

3 łyżki gęstej śmietany;

szczypta soli

Przesiać mąkę na stolnicę, schłodzone w lodówce masło zetrzeć na grubych oczkach tarki przesypując utarte masło mąką. Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, sól – zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części w proporcji 1:3, włożyć na minimum 1/2 godziny do lodówki.

Składniki masy jabłecznej:

4,5 kg kwaskowatych jabłek;

szklanka cukru;

cukier wanilinowy;

odrobina cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić na drobne części, podlać w garnku odrobiną wody i dusić na wolnym ogniu, kiedy zaczną mięknąć – dodać cukier, dusić dalej do zagęszczenia (w sumie ok. 1 – 1,5 godz), pod koniec dodać cynamon.

Schłodzone ciasto (większą część) zetrzeć na tarce na posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką blaszkę, lekko ugnieść. Piec ok 25 min. w 160 stopni. Następnie wyłożyć na ciasto  jabłka, wyrównać, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto, lekko ugnieść. Piec na złoty kolor, kolejne 25 minut. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem z wanilią.

Z tych proporcji otrzymamy dużą szarlotkę, ale 4,5 kg jabłek to akurat tyle, jak policzono, ile rocznie powinien zjeść każdy Polak, by „anulować” embargo nałożone przez Rosję na polskie jabłka. Aby upiec mniejszą szarlotkę, ale z równie kruchym ciastem, wystarczy zachować proporcje: na 30 dkg mąki – 20 dkg masła.

Smacznego :)

The following two tabs change content below.
Mycarlow.blog.pl powstał w drugim miesiącu mojego pobytu w Irlandii, a dokładnie 18 marca 2014 roku. Jest moją pamiątką z pobytu oraz przewodnikiem po Hrabstwie Carlow. Na blogu możecie wspólnie ze mną poznawać Irlandię, opisuję życie, kulturę, kuchnię, tradycje, atrakcje turystyczne, święta i wydarzenia.

9 przemyśleń na temat “Pyszna szarlotka z kruchym ciastem”

  1. ~elma pisze:

    Witaj!, ja bym temu panu nie dała nawet takiego „deserku”!, te obierki można przecież wykorzystać na domowy ocet jabłkowy, który można używać w kuchni zamiast niezdrowego octu spirytusowego, czy kwasku cytrynowego.
    A szarlotka na pewno pyszna, choć – pracochłonna ;(
    Pozdrawiam serdecznie.

    1. Gosia pisze:

      Witam elma :) Szarlotka, owszem – pracochłonna, ale naprawdę – wspaniała, rozpływa się w ustach. U nas w domu znikała w 2 dni!. Polecam, efekt wart jest nakładu pracy.

  2. ~Sylvestrra pisze:

    Wygląda pysznie :)

  3. ~Katsunetka pisze:

    Musze w tym roku zrobić szarlotkę. Ślinka mi cieknie na samą myśl, czekam na wysyp jabłek.

  4. Kocham szarlotkę i bardzo lubię takie przepisy, w których wszystko robi się samemu, a nie korzysta z półproduktów :)

    1. Najbardziej lubię właśnie takie przepisy gdzie jest pokazane wykonanie krok po kroku.

  5. ~justa pisze:

    ojojojo… a miałam dziś piekarnika nie odpalać… :D

  6. Wyjadłem cały kanapkowy pojemnik w ciągu kwadransa. Odmawiam dalszego przyswajania tego ciasta ! ;)

    1. Oj wiem można by zjeść i całą blachę ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>